Använda två operativsystem i en och samma PC

Har du ställts in för faktum att du behöver köra två operativsystem i en och samma dator? Detta är i och försig inga nyheter, men sättet att göra det på varierar. Jag har exempelvis varit inkopplat på ett stort projekt, där själva applikationen var utvecklad i s.k. open source.  Nu är jag en notorisk PC, Windows användare, som inte har så stor erfarenhet av t.ex linuxvärlden och jag har provinstallerat Ubuntu på en gammal dator och efter stor vånda fick jag maskineriet att fungera hyfsat.  En bra lösning jag provat är att köra en virutell maskin på den befintliga datorn. Man installerar helt enkelt ett program som blir en dator i datorn (virtuell dator), i Windows.  Man har helt plötsligt en windosmaskin och linuxmaskin i samma dator, helt oberoende av varandra!  Det bästa är att man slipper starta om datorn varje gång man skall använda t.ex linux.  Jag har prövat Oracle’s VM VirtualBox. Programmet ladds ner och installeras på vanligt sätt, som vilket annat dataprogram som helst.  Sedan får man ställa in den virtuella maskinen efter vad man skall göra, exempelvis körde jag Linux, version Ubuntu. Jag hr t.ex kört statistikprogrammet R, databasprogrammet postreSQL i denna miljö och det fungerade utmärkt.  Den virtuella maskinen är gratis att använda och den laddas ner från,  https://www.virtualbox.org/ På deras hemsida finns också utförliga instruktioner hur man sätter upp den virtuella miljön.

Share