Beräkna Lorenz kurvan och GINI-koefficienten i Excel

Ekonomisk ojämlikhet

GINI-koefficienten och Lorenz-kurvan används för att analysera ekonomisk ojämlikhet. Jag skall inte fördjupa mig så mycket i detta utan jag rekommenderar dig som är intresserad av att veta mer, att googla på dessa nyckelord. Det finns mycket information om GINI-koefficienten och Lorenz-kurvor på nätet. I den här bloggposten visar jag hur man kan beräkna Lorenz-kurvan och GINI-koefficienten i Excel.

Efter en del googlande på detta tema hittade jag tillslut några utmärkta Youtube-klipp, som visar hur man använder Excel för detta. Tyvärr hittade jag inga Excel-arbetsböcker att ladda ner, så jag konstruerade en Excel-arbetsbok utifrån Youtube-klippen. Mitt exempel är konstruerat i Excel version 2007 och du hittar länken till Excel-filen för nedladdning under rubriken Ladda ner.

Referenser

Som jag sade så skall all kredd gå till de som gjort Youtube-klippen, som jag gjort Excel-filen utifrån. Om du vill se Youtube-klippen är adressen till:

GINI-koefficienten och Lorenz-kurvan # 1

GINI-koefficienten och Lorenz-kurvan # 2

Ladda ner

Du kan ladda ner exempel som en Excelarbetsbok genom att klicka här.

Share