AJAX ger förslag och söker automatiskt upp ämnen ur en databas

Jag har börjat titta på s.k web applications och att bygga web tjänster med hjälp av AJAX. Jag skall erkänna att jag är ganska novis på området än så länge, även om jag sysslade med webbutveckling i början av 2000-talet. Tekniken som helhet har funnits ett tag och det är helt klart en mycket intressant ansats. Helt plötsligt öppnas en helt ny värld som ger dig tillgång till massor av data som du kan använda dig av i olika sammanhang.  På min hemsida har jag skrivit mer om detta. (Klicka här om du vill läsa inlägget). Den kanske mest kända webb tjänsten för de flesta av oss användare torde vara sökmotorn Google. När man är på deras hemsida och t.ex skall söka upp något, så använder man bland annat en autocomplete funktion. När man börjar skriva in något i Googles Sök-rad, ger den förslag till dig vad du kan söka vidare på. Vi som användare upplever ofta detta som tidsbesparande. Har du arbetat med något utvecklingsverktyg, så känner du också igen tekniken.

Ett exempel på en web tjänst

Efter mycket knåpande och trixande har jag lyckats bygga en webb tjänst som bygger på samma princip som Google (autocomplete). Tjänsten jag har lyckats konstruera ger förslag på PHP-funktioner. De finns hittills över 4 000 funktioner tillgängligt i programmeringsspråket PHP. När man börjar skriva in en bokstav, ges förslag till på en funktion. I ärlighetens namn ska erkännas att jag lyckats anpassa ett övningsexempel från en lärobok om AJAX och få exemplet att fungera på min blogg. (se under Referenser i slutet av denna artikel för länk till boken)

Testa!

Klicka här om du vill testa exemplet. När du kommer till sidan och för att läsa mer om en funktionen i PHP, så skriver man in en bokstav i textrutan. Nästan ögnblickligen kommer en dropplista fram och man kan utifrån den välja en funktion i PHP som man kan läsa mer om, genom att klicka.

Referenser:

Share