Grundkurs i EpiInfo

Epinfo är ett utmärkt program för statistik- och epidemiologi.  Programmet används mycket inom områden som t.ex Folkhälsovetenksap. Programmet är gratis att använda och har tillverkats av amerikanska CDC (motsvarar vår Socialstyrelse ungefär). Programmet togs från början fram som ett verktyg för amerikanska myndigheter att få in hälso -och sjukvårdsstatistik från privatkliniker. Programmet fick stor användning och spridning under 80-90 talen och då som ett viktigt redskap i arbetet mot HIV/AIDS. Programmet räknar otroligt snabbt, tar liten plats på hårddisken. Det kan faktiskt fungera på en dator utan fasta hårddiskar! Programmet är fortfarande en klar personlig favorit, även om jag idag inte använder det så ofta.  En sak är programmet fortfarande helt ”outstanding” på, och det är att skapa s.k. registreringsformulär för att registrera data från t.ex enkätundersökningar. Det finns inget kommersiellt program som slår EpiInfo här…Fortfarande! Någon kanske undrar om det fungerar på moderna datorer? EpiInfo fungerar alldeles förträffligt bra under t.ex Windows XP. Inga problem! Jag har inte provat programmet på en Windows Vista-dator, men någon där ute kanske har gjort detta? Meddela gärna mig hur det gick!

I EpiInfo’s anda kommer här en grundkurs på svenska som du kan ladda ner,  Grundkurs_EpiInfo1996,  som jag hittade på datorn! Håll tillgodo och lycka till.  

Här du inte programmet kan du ladda ner det GRATIS på den här adressen, http://www.cdc.gov/epiinfo/epi6/ei6.htm . Det inte är många som använder installationsdisketter idag, men jag kan upplysa om att det går alldeles utmärkt bra att installera EpInfo från ett USB-minne.

Share