Hur man gör en fristående tabell med verktyget DELSUMMA i Excel

Om du skapat en tabell med verktyg Delsumma i Excel, kan man ibland vilja använda sammanställningen i ett nytt sammanhang. Vi vill bara använda sammanställningen som vi ser i Delsumma. Är det bara att kopiera rakt över och lägga i ett nytt ark? För att förstå detta, måste vi förstå principen med Delsumma. Principen är att Excel med verktyget Delsumma, döljer vissa data för oss och enbart visar oss sammanfattande värden som exempelvis medelvärden för Vårdcentral 1, Vårdcentral 2, Vårdcentral 3 osv (Titta på bilden ovan igen!). Övrig data finns kvar, fast den har gömts undan. Om vi skulle kopiera över det markerade området i och lägga till ett nytt kalkylark skulle vi få med oss hela arket med 200 poster, och det vill vi ju inte! Vi vill enbart kopiera över de rader och celler som vi ser från sammanställningen. För att lösa uppgiften får vi använda kommandot enbart synliga celler i Excel.

Enbart synliga celler

Använd funktionen Enbart synliga celler för att kopiera över en sammanställning, gjord av Delsumma.

Gör så här:

Markera först upp det område som är aktuellt för kopiering(se tidigare exempel).

Klicka på Start > Klicka ikonen Sök och markera. Klicka på piltangenten…

Funktionen Sortera och Sök

När dialogrutan kommer upp, välj Gå till special. (se bilden nedan)

Klicka på Enbart synliga celler och sedan klicka OK.

Klicka sedan på Kopiera.

  1. Gå till ett tomt, nytt kalkylark. Markera cellen längst upp till vänster på det nya kalkylarket och klicka på Klistra in. (Vi gör en standardinklistring.)
  2. Klart! Vi har nu tagit med oss de celler vi ville ha. Nu kan vi snygga till tabellen, beroende på vad vi skall göra. Notera att ingen formatering finns med sedan tidigare och det var ju det vi ville ha!
  3. Nedan, den överförda sammanställningen är nu som en tabell på arket. Vi har skapat en tabell utifrån sammanställningen som vi såg den i läget Delsumma (se ovan)

Share

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.